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Helpdesk FAQ 

June 2024 

 

 

Pharmaceutical services 

 

Question: A number of pharmacies have closed in our area, and we think there are 

now gaps in the provision of services. Can we issue a supplementary statement 

saying that gaps have been created so that applications for new pharmacies can be 

granted? 

Answer: Supplementary statements are statements of fact that explain changes to the 

availability of pharmaceutical services since a pharmaceutical needs assessment (PNA) was 

published. They cannot go on to identify gaps in the provision of pharmaceutical services and 

articulate those as a need for, or improvements or better access, to a pharmaceutical service 

or services.   

A supplementary statement may be issued where a health and wellbeing board (HWB) 

identifies changes to the availability of pharmaceutical services which: 

a) are relevant to the granting of “routine applications” for inclusion in a pharmaceutical list, 
and 

b) the HWB is satisfied that producing a new PNA would be a disproportionate response to 

the changes, or it is in the process of producing its next PNA and is satisfied that it needs to 

immediately modify its current PNA in order to prevent significant detriment to the provision 

of pharmaceutical services in its area. 

“Routine applications” are defined as those offering to meet a current or future need, or to 
secure current or future improvements or better access, to one or more pharmaceutical 

services that has or have been identified in a PNA, or those offering unforeseen benefits. 

Where a HWB is of the opinion that the closure of pharmacies, or the loss of pharmacy 

opening hours, has created a gap in the provision of pharmaceutical services it should start 

the process of producing its next PNA. In the meantime, it could issue a supplementary 

statement setting out what has changed, but it cannot state in the supplementary statement 

that there is a gap and it can only identify what is required to fill the gap that it believes has 
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been created by producing a new PNA and clearly articulating the need, improvements or 

better access. 

Dentistry 

 

Question: Can a dental contractor raise a dispute with NHS Resolution when the 

matter in hand is a non-automatic right decision, where the request can only be taken 

forward with commissioner permission, such as the relocation of the premises or a 

force majeure application? 

Answer: Yes, a contractor is able to raise a dispute due to clause 279 of the GDS standard 

contract, which refers to a contract/agreement dispute being 'any dispute arising out of or in 

connection with the Contract' (Clause 278 of the PDS standard agreement).   

This route must be used of the contract is held by health service body (deemed an NHS 

contract).  If the contract is not a health service body in NHS contract, this is that they have 

chosen to be non-health service body, the contractor can choose to use NHS Resolution but 

they also have the right to choose to take legal proceedings.  In the case of any dispute with 

a non-health service body you can ask that they use the NHS Resolution route, but they do 

not have to agree this route.   

Regardless of the route they take the contract does ask that local resolution is attempted in 

all circumstances. 

Eyecare 

 

Question: Are General Ophthalmic Services contracts in perpetuity? 

Answer: Yes, General Ophthalmic Services (GOS) contracts are awarded in perpetuity, 

meaning the contract exists until it is terminated by either party, this could be by notice from 

the contractor, by agreement or by the commissioner for cause. 

However, when the commissioner has terminated a contract, they can, if they wish to, award 

a temporary contract for the provision of services with up to 12 months in duration. 

Where a temporary contract is entered into, the contract is not required to contain rights of 

termination by the contractor, but the parties can agree to include such terms as to 

termination by notice as they may agree. And in accordance with the standard model GOS 

mandatory and additional services contracts published September 2023, Commissioners will 

need to review and amend Part 4 Provision as to the time - Duration of the Contract, Clauses 

16, 17 and 18 and Part 19 Variation and termination of the contract as required. 
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Our contracting helpdesk is open to commissioners who are annual contract holders with 

helpdesk included in their contract. For details on annual contracts visit https://www.pcc-

cic.org.uk/annual-contracts/ or contact enquiries@pcc-cic.org.uk.  Expert primary care 

consultancy support is available if required enquiries@pcc-cic.org.uk  
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